We asked some of our residents and guests a list of their favourite releases, labels or covers during 2021. During the last week of December we will post them here in our news section. Enjoy!

Resident: Marijke Maes (Danish & Confused)

DANISH & CONFUSED

Marijke Maes is a Ghent based musician studying jazz. Currently the wind has taken her to Copenhagen in Denmark, where she started her masters in music creation at the RMC. There she will be exploring the wonders of Danish and other Scandinavian music, while trying to survive in the modern wilderness of Copenhagen. For a while, she is Danish. Danish and confused.

1. Kadhja Bonet - For You (2021, single)

She’s back. En hoe. Nieuwe sound en nieuwe boodschap. Met haar zijde stem over een perfecte mix van warme synths en ritmes. Dé tune voor een solo dance party in de living, of in het donker in een club.

2. Petter Eldh - Projekt Drums, Vol. 1.  (2021, album)

Electronica, complexe ritmes, saxofoon grooves, de perfecte balans van dynamiek en spanning. Én heel het album staat vol met de interessantste muzikanten over heel de wereld. Petter Eldh is een genie aan het werk. Go buy his vinyl.

3. Paige Kennedy - 4 Degrees (EP, 2021)

Terug naar de 80s! Heerlijke sound van een jonge zangeres/gitariste/producer uit Canterbury en een vriendin van me. Ook al opgepikt door BBC met deze EP. Alles hangt perfect samen met een unieke gitaarsound, een knipoog naar funk, ongewone lyrics en akkoordprogressies.

4. Photay - Waking Hours (album, 2020)  

De kans bestaat dat deze vorig jaar ook op mijn lijstje stond. Maar can ya blame me? Ik ga geen woorden vuil maken met te proberen uit te leggen hoe perfect dit album is. Luister het op headphones en you’ll come out on the other side a better person.

5. Lorde - Solar Power (album, 2021)

Tja. Diep vanbinnen blijf ik een singer-songwriter. Dit album heeft veel kritiek gekregen, maar Lorde’s karakter en artistiek perspectief blijft overeind. Voor wie beter wil dan commerciële pop met oppervlakkige lyrics die begrepen moet worden na de eerste luisterbeurt, dan is dit niks voor jullie. Ik heb eindeloos veel respect voor Lorde om dit album uit te brengen.

6. Dan Nicholls - Mattering and Meaning (album, 2021)

Vergeet Nils Frahm. Wegdromen op analoge loops, prepared piano, field recordings en elektronische honing? Yep, he’s your guy.

7. Sam Gendel - Fresh Bread (album, 2021)

Jazz, beats, lo-fi pads, warme saxofoon en sfeer. Naast de leuke songtitels is dit waarschijnlijk ook het langste album ooit gemaakt? Sam Gendel werkt net als Photay ook samen met Carlos Niño (en who doesn’t love him). Dit is het juiste album om de winter mee door te brengen.

8. Susanne Sundfør - Music For People in Trouble (album, 2017)

Oeps, dit is geen nieuw album, maar dit heb ik vorig jaar ontdekt en grijsgedraaid. Susanne Sundfør heeft zoveel fantastische albums dat ik met opzet mijn tijd neem om ze te ontdekken om een overdosis tegen te gaan. The Silicone Veil en Music for People In Trouble ken ik ondertussen vanbuiten. Binnenkort is het de beurt aan Ten Love Songs en boy, kijk ik daar naar uit.

9. Notes With Attachment - Pino Palladino & Blake Mills (album, 2021)

Oof. Umpf. MMMH. wooOOO. Ik kan dit album enkel uitleggen met een bassface en geluiden. Zo weinig ingrediënten en de lekkerste jazz cake ooit. Als ik dit album luister is het onmogelijk om mijn hoofd en nek stil te houden.

10. Aldous Harding - Old Peel (single 2021)

You either love her or hate her. Als je haar kent is deze single is behoorlijk verrassend omdat het zo upbeat is. Samen met haar melancholische stem is het een fijne tegenstrijdige dansbare cocktail. En dan ontdek je de lyrics… Damn. Zoveel stijl en smaak dat hierin zit. Goede popmuziek, het bestaat nog!