On air Wednesday 18.12.19 from 20h until 21h‘Nothing Hurts Forever’: het nieuwe geluid van Newmoon

 

Oasis. Dat is de groep waar Newmoon graag mee op tour wil. Het hoeft niet te verbazen, als je ‘Nothing Hurts Forever’ beluistert, de nieuwe plaat van de Antwerps-Gentse alternatieve rockband. De shoegaze van hun uitstekende debuut ‘Space’ werd ingeruild voor een meer melodieuze aanpak. Minder gruis, meer licht. Nog altijd graag vastpakken, maar ook weer durven loslaten. Wat vooral bleef is de frisheid die deze negen nieuwe songs stuk voor stuk ademen. 

‘Nothing Hurts Forever’ werd geproduced door Andy Savours (The Pains Of Being pure At Heart, My Bloody Valentine, The Horrors,…). De opnames, afgelopen herfst in zijn kleine Wolfden-studio in Camden Town (Londen), waren een openbaring voor de band. Het werd voor het vijftal een cocon waarin ze hun grenzen mochten verleggen, waar de band uit hun eigen comfort-zone trad. Newmoon liet het merendeel van de songs vorm krijgen in de studio zelf: haast alle tracks werden live ingespeeld. Geen clicktracks, geen gefoefel. Heel organisch, en dat voel je in tot de groeven van ‘Nothing Hurts Forever’.

Newmoon laat elke song ademen, zoekt en vindt telkens de juiste dynamiek. De klemtoon ligt veel minder op heavy dan bij hun debuut. Van opener ‘Let It End’ tot afsluiter ‘Only You’ klinken de tracks eenvoudiger, hoewel ze bij nadere beluistering toch complex blijken. Kunst en schilderijen vormden een grote invloed. En wat meer is: de synergie van het live-inspelen klinkt door in elke track. “De aanpak van Andy heeft ons paden doen bewandelen waar we ons anders nooit op hadden durven wagen,” zegt frontman en gitarist Bert Cannaerts trots. 

 

De opnames van ‘Nothing Hurts Forever’ werden een unieke ervaring, waarbij deze vijf vrienden hechter dan ooit samen gingen spelen als band. De toekomst lacht Newmoon weer toe.

‘Collide Into Me’, met zijn meer akoestische aanpak, kwam begin september al uit en kreeg meteen veel bijval. Het is de juiste single voorafgaand aan deze plaat.

 

De vijf jeugdvrienden groeiden op met Joy Division en The Cure en tekenden al voor een verleden met de hardcore punkband Midnight Souls. De band haalde zijn naam uit een plaat van Elliott Smith en speelt intussen bijna zes jaar samen. Na een eerste EP (‘Invitation To Hold’) in 2014 volgde in 2016 met ‘Space’ een volwaardige eerste plaat, eentje die meteen op viel. Newmoon maakte begin 2017 furore op het festival ‘We’re Open’ in het Antwerpse Trix. “Indie-pop, reverb rock en drone metal: het zit allemaal verwerkt in een mooi klankentapijt, gecombineerd met ijle zanglijnen. Deze groep (met de look van jonge Stone Roses en de bassist van Alabama Shakes) staat grààg en gretig op het podium”, schreef de krant De Morgen toen. 

 

Newmoon werd die zomer beloond voor zoveel moois met een gesmaakte passage op Pukkelpop en speelde er de pannen van het dak. De band trok vervolgens naar Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Newmoon is eerder dit jaar al door dEUS zelf uitgenodigd om te openen voor hun The Ideal Crash-concerten, en bouwde afgelopen zomer al op naar de release van de nieuwe plaat, met onder meer een gesmaakte passage op de Lokerse Feesten. Newmoon voelt zich helemaal klaar voor een nieuw hoofdstuk. Deze groep wil opnieuw gaan touren en hun nieuwe songs brengen aan iedereen die het horen wil. Ontdek hun vernieuwde geluid en wordt meteen verliefd op ‘Nothing Hurts Forever’!

 

 
Trix
Trix biedt muzikanten, dj’s en muziekliefhebbers de kansen om zich creatief uit te leven en te groeien. Trix fungeert als werk- en ontmoetingsplaats, faciliteitencentrum, concertzaal/organisator en als gangmaker en platform voor diverse muzikale initiatieven.
We Are Open 2020
Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari organiseert Trix naar jaarlijkse gewoonte het showcasefestival We Are Open, intussen al de twaalfde editie. Gedurende twee avonden staan alleen maar Belgische bands op vier verschillende podia. In totaal zullen zo meer dan 30 acts zich aan het grote publiek voorstellen, waarbij op vrijdag eerder de focus ligt op het beste uit de Belgische urban en electropop-scene, terwijl op zaterdag de nadruk ligt op ‘s lands betere gitaarwerk. Extra verrassing dit jaar: op donderdagavond 6 februari krijgen de kopers van een combiticket voor het festival er een gratis secret gig bovenop! Niet twijfelen!