On/in Air Thursday 27-06-2019 from 21:00 till 22:00

Ze wordt ook wel Artemis genoemd, Diana of Chandra. Een Godin, die onze wereld nooit onberoerd laat.
Haar fasen weerspiegelen zich in onze getijden.
Expansie. Contractie.
Met haar set gaat Venus in Cancer (BE) opzoek naar die beweging.
Naar die voortdurende dans tussen haar wereld en de onze, zowel innerlijk als uiterlijk.

As above, so below.

OVER DE EXPO

Op 21 juli 1969 om 2.56u UTC zet Neil Alden Armstrong als eerste mens voet op de maan. Vijftig jaar later neemt de tentoonstelling MAAN/MOON  je mee op een fotografische reis naar ons dichtstbijzijnde hemellichaam en weer terug. De maan, onderwerp van droom en verbeelding, maar evengoed inzet van een mondiale space race, laat niemand onberoerd.

Het FOMU gaat op zoek naar het verhaal achter deze ongrijpbare witte schijf aan het firmament en verkent haar wetenschappelijke, politieke en poëtische kanten. MAAN/MOON neemt je mee naar de begindagen van de fotografie met foto’s van John Adams Whipple (1852) en Warren de la Rue (1866-1880) en de onvolprezen maanatlas van Lœwy & Puiseux (1896-1910). Maar via het Apollo-sleuteljaar 1969 en de periode van de Koude Oorlog geven we ook hedendaagse kunstenaars ruimte om hun licht op de maan te laten schijnen. Het resultaat is een prikkelende beeldenstroom die balanceert op het dunne koord tussen feiten en fictie, tussen bittere ernst en zoete dromen.

De tentoonstelling bevat 19de-eeuwse historische fotografie, archiefbeelden van NASA en Life, en divers werk van Annemie Augustijns, Fabrizio Boni & Giorgio De Finis, Tom Callemin, Cortis & Sonderegger, Cristina de Middel, Joan Fontcuberta, Vincent Fournier, Léon Gimpel, Harry Gruyaert, Sjoerd Knibbeler, Michael Light, Agnes Meyer-Brandis, Joel Meyerowitz, Lisa Oppenheim, Katie Paterson, Robert Pufleb & Nadine Schlieper, Penelope Umbrico e.a.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek MOON – De maan in de fotografie. 1840 – nu, uitgegeven door Hannibal en het FOMU.

Beeld: Léon Gimpel – Hyperstereoscopie de la lune – 1923 © Léon Gimpel \ Archive of Modern Conflict